Kyselina hyaluronová (HA) je biopolysacharid s vysokou molekulovou hmotností. Je to přirozeně se vyskytující biopolymer, který má důležité biologické funkce v bakteriích,vyšších zvířatech a u lidí.
V roce 1934 Karl Meyer a John Palmers nejprve extrahovali látku z hovězího sklivce. Objevili, že tato látka obsahuje uronovou kyselinu a aminocukr, ale ne sufloester, který je pro glykosaminoglykany specifický. Látku nazvali hyaluronová kyselina (angl. hyaluronic acid) jako spojení slov hyaloid (sklovitý) a uronic acid (uronová kyselina). Ve fyziologickém pH dochází k disociaci karboxylových skupin, a proto by měla být nazývána hyaluronát. Dnes je tato makromolekula stále častěji označována jako hyaluronan za účelem zdůraznění její polysacharidové podstaty.(1) Hyaluronová kyselina patří mezi polysacharidy živočišného původu. (2)
Tento článek se zabývá základními vlastnostmi kyseliny hyaluronové a aplikaci kyseliny hyaluronové z pohledu různých forem.
Co je tedy kyselina hyaluronová (HA)? Jedná se o nesulfatovaný glykosaminoglykan (GAG), polymer disacharidových jednotek složených z N-acetyl-D-glukosaminu a kyseliny D-glukuronové. Mezi zástupce GAG patří i další obecně známé sloučeniny, jako je chondroitin sulfát, keratan sulfát I a II, heparin, atd. Hyaluronová kyselina má unikátní hygroskopické, reologické a viskoelastické vlastnosti. Vytváří velmi viskózní gely, které dokáží pohltit až stonásobné množství kapaliny. Hyaluronan je důležitý při mnohých biologických a patobiologických procesech jako jsou morfogeneze, oprava tkání a růst nádorů. Biologické vlastnosti hyaluronanu velmi záleží na velikosti polymeru. Vysokomolární hyaluronan může mít velice odlišné, dokonce opačné biologické vlastnosti než forma nízkomolekulární. Enzymy zodpovědné za syntézu hyaluronanu se nazývají hyaluronan syntázy.
HA umožňuje vázat velké množství molekul vody a proto je hojně používána v estetické medicíně. Zlepšuje hydrataci tkáně a jejich odolnost proti mechanickému poškození.. Lidské tělo o hmotnosti 70 kg obsahuje cca 15 g HA. Největší množství HA je přítomno v kůži (polovina celkového množství HA), nachází se ve většině pojivové tkáně, v kloubech v synoviální tekutině, sklovité tekutině oka, pupečních šňůrách, ale i v arteriální stěně. (2)
Pokud bychom se měli zaměřit z pohledu HAna kosmetiku, přesněji na stárnutí kůže, v kůži dochází právě k charakteristickému ubývání HA a zvýšení hladiny chondroitin sulfátových proteoglykanů. (3) Tento jev je též pozorován při tvorbě jizev. HA je v mladé kůži lokalizována na periférii kolagenových a elastinových vláken, kde se tato vlákna protínají. Ve stárnoucí kůži takovéto spojení mizí (4). Se snižováním množství HA v kůži souvisí porucha funkce elastinových a kolagenových vláken stejně jako snižování schopnosti udržovat v kůži vodu, kterou HA poutá ve velké míře. Tento jev má za následek změnu pružnosti, její mírné ochabnutí a tvorbu vrásek. HA tedy především udržováním velkého množství vody v kůži napomáhá předcházet procesům stárnutí.
A jaké máme formy HA na trhu k dispozici? Pro aplikaci HA je možné využít hned několika cest dle zamýšleného zásahu v organismu. Lokální aplikaci, která se vyznačuje tím, že působí pouze v oblasti místa podání, ať už na kůži či v podkoží. Další možností je celková aplikace, resp. její perorální varianta. Perorální formy pak můžeme obecně dále roztřídit mezi tekuté, polotuhé a tuhé. Tekuté přípravky v této skupině tvoří roztoky, mezi pevnými lékovými formami se řadí tablety, kapsle neboli tobolky. (5)
Pokud bychom se nyní měli zaměřit na perorální formy HA, jedná se především o roztoky a kapsle, popř. tablety. Obaly kapslí jsou vyráběny z želatiny nebo jiných látek, jejich konzistence se může upravovat přídavkem glycerolu nebo sorbitolu a podobných látek. Obsah kapslí nezpůsobuje narušení obalu. Obal kapslí je však narušován až trávicími šťávami, přičemž se uvolní jejich obsah.
Resorpce v trávicím ústrojí v zásadě závisí na vlastnostech molekuly (např. velikosti, rozpustnosti,), dále na lékové formě přípravku (roztok, tableta, kapsle) a v neposlední řadě i na funkčním stavu trávicího ústrojí (náplň žaludku, jeho pH atp.). Velikost molekuly je v případě perorálně užívané HA klíčová, protože se jedná o složený disacharidový řetězec, který se musí natrávit na základní stavební částice a až potom je dále zpracováván.
Jinými slovy naše trávicí ústrojí musí mít dostatek času na trávení, aby se zajistila maximální využitelnost kyseliny hyaluronové.
V žaludku probíhá zejména štěpení proteinů žaludečními proteasami. Doba průchodu lékových forem jednotlivými částmi GIT je velmi proměnlivá (žaludkem trvá 1–5 hodin, poté tenkým střevem 3–8 hodin a nakonec tlustým střevem 11 až 72 hodin. Nejstabilnější je doba průchodu tenkým střevem. Nejčastěji se jedná o dobu 3–4 hodin, přičemž 3 hodiny odpovídají průchodu násobných lékových forem (pelet); 4 hodiny průchodu jednotkových lékových forem (tablet, tobolek). (6) Z výše uvedeného je tak možné, že obsah žaludku může negativně ovlivňovat rozpustnost kapsle nebo tablety a tak následně nepříznivě ovlivňovat absorpci HA.
Dále se v případě pevné formy připravujeme o čas, který potřebuje tělo na trávení HA. V tomto případě platí, že čím rychleji se HA natráví na základní stavební kameny, tím efektivněji se v těle využije.
HA v roztoku se tráví a štěpí velmi rychle. I podle učebnice American Pharmaceutical Association aktivní složka rozpuštěná ve vodném kapalném roztoku je v biologicky nejvíce dostupné (vstřebatelné) formě. Protože hlavní látka je již v roztoku, před systémovou absorpcí není nutný žádný krok rozpouštění (dezintegrace).
Pokud bychom porovnali dva výrobky od stejného výrobce z Hradce Králové, kdy používají stejnou kyselinu hyaluronovou, tak se roztok s HA využije mnohonásobně lépe, než pevná forma.
Při opačném porovnání zase můžeme konstatovat, že pokud užíváme tobolky, které obsahují 180mg HA, tak naše tělo vzhledem ke složitosti trávení využije jenom malé množství z původních 180mg. Dle našeho měření 1:10.
Naproti tomu, pokud užíváme 20mg HA rozpuštěné ve vodném roztoku (1ml), tak naše tělo využije maximum. Pokud tedy chceme užívat vyšší dávky, je potřeba do nápoje přidat 2, nebo 3 mililitry roztoku HA.
Roztok se považuje za tělu přirozenější formu a mnohem méně zatěžuje náš organismus. I tento fakt je dobré mít na paměti při výběru formy HA.
Závěr
Používáním HA je přínosem pro povrch pokožky v důsledku jeho hydratačních, antioxidačních a protizánětlivých účinků. Dále zpomaluje stárnutí pokožky, obnovuje epidermis a podporuje epidermální integritu. Doporučuje se kombinace hyaluronanu o velmi nízké a velmi vysoké molekulové hmotnosti. Nízkomolekulární hyaluronan je schopen penetrovat rohovitou vrstvou kůže a vytvářet spojení mezi endogenním hyaluronanem v hlubších vrstvách epitelu a exogenním hyaluronanem pokrývajícím kůži. Toto spojení usnadňuje průchod vody a malých molekul z povrchu pokožky do podkožní intracelulární matrix a zpět.
Když se rozhodnete pro používání kyseliny hyaluronové, vyberte si formu nejlépe vstřebatelnou pro vyšší efekt a Vaši spokojenost.
Mgr. Jiří Kalous, Medical & Pharmacovigilance Manager
Zdroj:
1) Almond, A.: Hyaluronan. Cellular and Molecular Life Science, 2007, vol. 64, no. 13, pp. 1591-1596. ISSN 1420-682X
2) N M Salwowska et al.PPhysiochemical properties and application of hyaluronic acid: a systematic review; Journal of Cosmetic Dermatology, 15, 520–526, 2016
3) Bernstein E.F., Underhill C.B., Hahn P.J., Brown D.B., Uitto J. 1996. Chronic sun exposure alters both the content and distribution of dermal glycosaminoglycans. Br J Dermatol. 135: 255–262.
4) Ghersetich I., Lotti T., Campanile G., Grappone C., Dini G. 1994. Hyaluronic acid in cutaneous intrinsic aging. Int J Dermatol. 33: 119–122.
5) H.Lullman, Farmakologie a toxikologie, 15. vydání, 2004
6) A. G., Hauptmann, etc ,: Aliment. Pharmacol. Ther. 12, 673 (1998)
7) Kennedy, J. F., Philips, G. O., Wiliams, P. A.: Hyaluronan. Biomedical, Medical and Clinical Aspects. Vol. 2. Woodhead Publishing, 2002. 552 pp. ISBN 1-85573-570-9
Resorpce v trávicím ústrojí v zásadě závisí na vlastnostech molekuly (např. velikosti, rozpustnosti,), dále na lékové formě přípravku (roztok, tableta, kapsle) a v neposlední řadě i na funkčním stavu trávicího ústrojí (náplň žaludku, jeho pH atp.). Velikost molekuly je v případě perorálně užívané HA klíčová, protože se jedná o složený disacharidový řetězec, který se musí natrávit na základní stavební částice a až potom je dále zpracováván.
Jinými slovy naše trávicí ústrojí musí mít dostatek času na trávení, aby se zajistila maximální využitelnost kyseliny hyaluronové.
V žaludku probíhá zejména štěpení proteinů žaludečními proteasami. Doba průchodu lékových forem jednotlivými částmi GIT je velmi proměnlivá (žaludkem trvá 1–5 hodin, poté tenkým střevem 3–8 hodin a nakonec tlustým střevem 11 až 72 hodin. Nejstabilnější je doba průchodu tenkým střevem. Nejčastěji se jedná o dobu 3–4 hodin, přičemž 3 hodiny odpovídají průchodu násobných lékových forem (pelet); 4 hodiny průchodu jednotkových lékových forem (tablet, tobolek). (6) Z výše uvedeného je tak možné, že obsah žaludku může negativně ovlivňovat rozpustnost kapsle nebo tablety a tak následně nepříznivě ovlivňovat absorpci HA.
Dále se v případě pevné formy připravujeme o čas, který potřebuje tělo na trávení HA. V tomto případě platí, že čím rychleji se HA natráví na základní stavební kameny, tím efektivněji se v těle využije.
HA v roztoku se tráví a štěpí velmi rychle. I podle učebnice American Pharmaceutical Association aktivní složka rozpuštěná ve vodném kapalném roztoku je v biologicky nejvíce dostupné (vstřebatelné) formě. Protože hlavní látka je již v roztoku, před systémovou absorpcí není nutný žádný krok rozpouštění (dezintegrace).
Pokud bychom porovnali dva výrobky od stejného výrobce z Hradce Králové, kdy používají stejnou kyselinu hyaluronovou, tak se roztok s HA využije mnohonásobně lépe, než pevná forma.
Při opačném porovnání zase můžeme konstatovat, že pokud užíváme tobolky, které obsahují 180mg HA, tak naše tělo vzhledem ke složitosti trávení využije jenom malé množství z původních 180mg.
Dle našeho měření 1:10.
Naproti tomu, pokud užíváme 20mg HA rozpuštěné ve vodném roztoku (1ml), tak naše tělo využije maximum. Pokud tedy chceme užívat vyšší dávky, je potřeba do nápoje přidat 2, nebo 3 mililitry roztoku HA.
Roztok se považuje za tělu přirozenější formu a mnohem méně zatěžuje náš organismus. I tento fakt je dobré mít na paměti při výběru formy HA.
Stránky mají pouze informativní charakter, na odbornou radu se zeptejte svého lékaře nebo lékárníka.
Připojte se k nám
Líbí se Vám tyto stránky? Přidejte se k nám na Facebooku nebo Twitteru a nepropásněte žádnou informaci, ani články týkající se zdraví a všeho kolem něj.